Eindelijk een website!

In blog by Nancy Alders

Je kent het wel; een schilder die bij anderen keurig het huis in de verf zet, terwijl van het eigen huis de verf eraf bladdert. Of je schoonmaakster die altijd je huis spik en span maakt, maar die er thuis met de Franse slag doorheen gaat. Herkenbaar. Want, terwijl ik al ruim 9 jaar naar volle tevredenheid de webredactie doe en gedaan heb voor diverse klanten, heb ik nog steeds geen eigen website. Nou ja, tot nu dan! “Hoe kan dat nou?!”, hoor ik je denken. Tja, hoe kan dat nou. Geen zin. Niet nodig. Wat moet ik dan schrijven? Geen tijd. Het is me 9 jaar lang gelukt om een eigen website niet als prioriteit te zien. Al heb ik vanaf de eerste dag dat ik besta al een url voor Een En Alders. www.eenenalders.nl stond ook sinds dag één op mijn visitekaartjes en al die jaren kreeg je online de melding ‘Onder constructie, binnenkort vindt u hier de website van Een En Alders’. Maar nu, na me al die jaren eruit gekletst te hebben (“Ja, binnenkort klaar hoor?!”), zie ik er dan toch eindelijk het nut en de noodzaak van in: het wordt nu echt tijd voor een eigen website!

Nog even tussendoor. Nou heb ik overigens deze gedachte al eens eerder gehad. Een paar keer zelfs. Dus toen ik weer bedacht er nu echt aan te beginnen, volgde ik braaf een WordPress cursus (of een herhaling, omdat ik na er jaren niets mee te doen, uiteraard wel weer een opfriscursus nodig had). Want, dacht ik altijd, zo moeilijk is het toch niet? Dat kan ik best zelf. En dus ging ik aan de slag. Eerst een theme (design) kiezen. En daar begint de ellende eigenlijk al: maak jij maar een goede keuze uit de duizenden (ja echt waar!) themes. Je vindt er namelijk altijd wel wat mis aan: het lettertype, de kleur, de plek van de navigatie, de opbouw van de kolommen. Kan de foto ook daar? En tja, dan ben je geen programmeur, dus kun je er zelf niets aan veranderen door een paar html-codes aan te passen. Html-code? Dat dus… En toen ik na maanden na mijn laatste ‘nu-ga-ik-zelf-mijn-website-maken-uitspatting’ 30 updates van WordPress had gemist, wist ik het zeker: dit moet ik niet zelf willen doen. Dit moet ik overlaten aan mensen die er verstand van hebben.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ook na deze bewustwording en nu, een flink aantal jaren zit, maar ik heb nu éindelijk doorgezet zoals je ziet! Wel heb ik het maken van mijn website nu aan professionals overgelaten. Evenals de foto’s. Uiteraard wel mijn teksten zelf geschreven, want hé, dát is wat ik tenslotte doe! En ik kan je zeggen dat dat ook niet zo eenvoudig is. Sterker nog: vele malen moeilijker dan schrijven voor een klant! Ik heb er nog nooit zo lang over gedaan. Je wilt de tekst niet te lang maken, maar aan de andere kant ben ik wel een schrijver, dus moet ik ook laten zien hóe ik dan schrijf. Ik wil wat over mezelf vertellen en waarom ik goed ben in mijn vak, zonder zelfingenomen over te komen. Maar, na veel strepen, vervangen en aanvullen vind ik dat het me gelukt is. De website is super tof geworden en helemaal zoals ik het wil. Vrolijk, gekleurd, duidelijk, eigen, niet te zakelijk, met een vleugje humor en creatief. Net als ik. En, ik zeg maar zo: beter laat dan nooit. Oké, best wel laat, maar in ieder geval niet nooit!